Mάρμαρο Διονύσου

Mάρμαρο Διονύσου

Μια ελληνική εταιρία εμπορίας και εφαρμογής μαρμάρου με παράδοση που βαστά γενεές επί γενεών από την φημισμένη για τους γλύπτες της νήσο της Τήνου και άμεση σύνδεση με την μαρμαροτεχνία, δεν θα μπορούσε να μην έχει σε περίοπτη θέση στο χαρτοφυλάκιο της τον βασιλιά της πέτρας, το Πεντελικό Μάρμαρο Διονύσου.

Δεν είναι διόλου τυχαίo ότι η ίδια η λέξη μάρμαρο, προέρχεται από την αρχαιότερη ζωντανή γλώσσα στον κόσμο με τις ρίζες της να χάνονται στην ομηρική περίοδο.

Όταν το λευκό είναι το ζητούμενο, με την κατάλληλη επιλογή της κοπής και το σωστό τελείωμα, το Πεντελικό Μάρμαρο Διονύσου θα καλύψει ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. 

Η χρήση του μπορεί να περιοριστεί μόνο από την φαντασία του ιδιοκτήτη, του σχεδιαστή και του αρχιτέκτονα.

Αρκετά εύπλαστο και ταυτόχρονα συμπαγές ώστε να μπορεί να κοπεί σε όλες τις διαστάσεις και να δεχτεί όλες τις τεχνοτροπίες φινιρίσματος, μπορεί και βρίσκει αμέτρητες εφαρμογές, συνδυάζει ιδανικά την ομορφιά με την πρακτικότητα.

Η εταιρία μας φέρνει επιλεγμένες πλάκες από το απόλυτο λευκό μάρμαρο για τους λάτρεις της κλασικής ομορφιάς, και το ενσωματώνει μέσα από ένα πλήθος διακοσμητικών και κατασκευαστικών εφαρμογών στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η πέτρα άρχισε να εξορύσσεται στην αρχαιότητα, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Πεντέλης που τώρα ονομάζεται Κοιλάδα της Σπηλιάς. Σήμερα στην περιοχή των αρχαίων λατομείων και σε υψόμετρο 700 μέτρων, ένα από αυτά τα ιερά λατομεία διατηρείται ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση.

 

Η πρώτη σύγχρονη εξόρυξη ξεκίνησε το 1836, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, και συνεχίστηκε μέχρι το 1976 σε διάφορες τοποθεσίες στη νότια πλευρά του βουνού.

 

Διαχρονικά, το απόλυτο κύριο χαρακτηριστικό αξιολόγησης της ποιότητας της μάρμαρου λίθου, είναι η λευκότητα. Το μάρμαρο από το όρος Πεντελικό της Αττικής, αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την λαμπυρίζουσα λευκότητά του, την οποία οφείλει στην καθαρότητα του σώματος της πέτρας του, αποτέλεσμα μίας εκπληκτικής σειράς γεωλογικών φαινομένων που έχει κυριολεκτικά την ίδια ηλικία με την ηλικία του πλανήτη μας και  γενέτειρά  του αυτό καθ’αυτό το σύμπαν.

 

Η φυσική επιλεκτική γεωμετρική ιδιοσυχνότητα της θείας πέτρας ενεργοποιείται καθώς η κρυσταλλική της δομή αντανακλά το φως που την διαπερνά αμέσως μόλις γίνει αισθητό το παρουσιαστικό της υπάρξεώς της της από τον παρατηρητή – θεατή της, ο οποίος εκτίθεται στο απόλυτο λευκό και μένει μετέωρος στον χρόνο να απολαμβάνει με δέος την λαμπρότητά της.

 

Το Πεντελικό μάρμαρο έχει χρησιμοποιηθεί στους λαμπρότερους ναούς της αρχαιότητας με τρόπο ανεπανάληπτο. Ο ναός του Παρθενώνα, ναοί αφιερωμένοι στον θεό του φωτός Απόλλωνα, στους Δελφούς και την Ολυμπία, μεγαλειώδη μνημεία, αγάλματα και κτήρια που μετρούν πάνω από 2,500 χρόνια, σχεδιάστηκαν και καλλιτεχνίθηκαν από διάσημους αρχιτέκτονες και γλύπτες που εμπνεύστηκαν για τις δημιουργίες τους από την αγαπημένη τους πρώτη ύλη, το Πεντελικό Μάρμαρο.

 

Από αυτό το πεντελικό μάρμαρο κατασκευάστηκαν πολλά σημαντικά σύγχρονα κτίρια και μνημεία την Ελλάδας, όπως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η Ακαδημία των Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Στοά του Αττάλου αλλά και το εξωτερικό.

 

Από το 1976 η εξόρυξη του Πεντελικού μαρμάρου συνεχίζεται μόνο στη βόρεια πλευρά του όρους, στην περιοχή του Διονύσου από όπου παίρνει και το όνομα του (Μάρμαρο Διονύσου).

 

Το μάρμαρο Διονύσου διαθέτει την ίδια χημική σύνθεση με το πρωτογενές Πεντελικό μάρμαρο. Είναι λευκό σε χρώμα, μεγάλης καθαρότητας, χωρίς διασκορπισμένες φλέβες και αγλαϊζων (αγαλματώδες) δηλαδή απαστράπτων, φωτοβόλο.

 

Η μοναδική λαμπρότητά του οφείλεται στο συνδυασμό της απίστευτης καθαρότητάς του με την μοριακή σύνθεση και την πυκνότητα των κόκκων των κρυστάλλων του η οποία το κατατάσσει στα λεπτοκοκκώδη (με μέγεθος κόκκου 0,01-0,5 mm). Επιπρόσθετα, τα λεπτοκοκκώδη μάρμαρα όπως το Πεντελικό Μάρμαρο Διονύσου, έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή συγκριτικά με τα μεσσοκοκκώδη, χονδροκοκκώδη και λίαν χονδροκοκκώδη όπως αυτό της Θάσου.

 

Το Πεντελικό μάρμαρο Διονύσου παραμένει μέχρι και σήμερα αυτό που ήταν πάντα, ο λαμπρός βασιλιάς του ορυκτού βασιλείου και μεγαλοπρεπής προστάτης του ευ ζην.