Cararra

Cararra

Προερχόμενο από την επαρχία Carrara στην βορινή άκρη της περιφέρειας της Τοσκάνης, το μάρμαρο Carrara είναι μια φυσική πέτρα με πάνω από 2.000 χρόνια ιστορίας από τότε που ξεκίνησε η εξόρυξή της στα εκπληκτικά βουνά των Απέννινων που βρίσκονται στη βορειοδυτική Ιταλία. Η εγγύτητα των πανύψηλων Απέννινων με την θάλασσα τα καθιστά ιδανικό σημείο για την δημιουργία μερικών από τα πιο δημοφιλή μάρμαρα του κόσμου.

Υπάρχουν περισσότερες από 650 σημεία εξόρυξης κοντά στην Carrara, και αυτά έχουν παράξει περισσότερο μάρμαρο από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στη γη. Για την διαβάθμιση της ποιότητας, χρησιμοποιείται ένα σύστημα βαθμολόγησης μεταξύ των πολλών αποχρώσεων του μαρμάρου Bianco Carrara ή White Carrara. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε το Bardiglio Carrara λόγω της ευρείας χρήσης του σε δάπεδα και μετώπες λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε μαύρο.

Η εταιρία μας συνεργάζεται με επιλεγμένα διαπιστευμένα για την ποιότητα τους λατομεία ώστε να διαθέτουμε στην ελληνική αγορά μερικά από τα καλύτερα μάρμαρα Carrara που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα δικά σας έργα.

Ο συνδυασμός δεκαετιών εμπειρίας με μερικές από τις πιο προηγμένες και ακριβείς τεχνολογίες στον κόσμο χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια αυτών των λατομείων. Από την εύρεση μίας μαρμάρινης φλέβας Carrara μέχρι την εξόρυξη των μπλοκ και τις διαδικασίες κοπής στο εργαστήριο, το τελικό προϊόν έχει εντυπωσιακή λεπτομέρεια στο φινίρισμά του και μία σχέση ποιότητας παραγωγής – αξίας χρήματος που καθιστά την αγορά ενός Carrara πραγματική επένδυση.

Λόγω της ανώτερης έντασης τεντώματος (τάνυσης) και της ικανότητάς του να αντέχει το έντονο γυάλισμα αλλά και της δυνατότητας να διατηρεί εξαιρετικά σαφή και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα λαξευθεί πάνω του από ανθρώπινο χέρι, το καθαρό λευκό statuario χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία εμβληματικών γιγαντιαίων γλυπτών της ρωμαϊκής περιόδου και θα το βρείτε εφαρμοσμένο σε σπουδαία μνημεία διεσπαρμένο σε όλο τον κόσμο. Το Statuario είχε εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, και η σημαντική ποσότητα πέτρας που εξακολουθεί να παράγεται τώρα από την ίδια περιοχή είναι γκρίζου χρώματος ή μπορεί να έχει μαύρες και γκρι νευρώσεις πάνω στο χαρακτηριστικό λευκό φόντο. Αυτό το εκπληκτικό λευκό είναι ακόμα η βάση του μαρμάρου που βγάζει η περιοχή, και το οποίο γίνεται ακόμα πιο όμορφο όταν χρησιμοποιείται στα πρόσωπα κτιρίων ή σε πλάκες και πλακάκια εφαρμογής σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι η C και η CD. Σε αντίθεση με το Carrara κατηγορίας CD, το οποίο έχει ένα πιο σκούρο και γεμάτο νευρώσεις φόντου με ελαφρύς νεφελοειδής σχηματισμούς, το Carrara κατηγορίας C έχει ένα σχεδόν κατάλευκο φόντο. Λόγω του λευκού χρώματος του, το μάρμαρο κατηγορίας C είναι πιο ακριβό από το CD, με το τελευταίο να αποτελεί και την προτινόμενη επιλογή για έργα που απαιτούν ένα πιο προσιτό οικονομικό υλικό χωρίς συμβιβιβασμούς στην ποιότητα και σε ό,τι αφορά την αντοχή του στον χρόνο.

Αυτό το σύστημα αξιολόγησης δύο τύπων (C και CD), περιλαμβάνει το White Carrara, το Bianco Venatino και το Statuarietto, ενώ ακριβότερες εξωτικές παραλλαγές υψηλότερης ποιότητας όπως το Calacatta Gold, Calacotta Borghini, Calicatta Macchia Vecchia, Arabescato Cervaiole και το Arabiscato Vagli εξορύσσονται σε όλη την περιοχή της Carrara.

Κάθε ιδιοκτησία που χρησιμοποιεί μάρμαρο Carrara αναπόφευκτα αυξάνει την εμπορική της αξία.
Αυτό οφείλεται στην κομψότητα, τη νεωτερικότητα και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του, που μπορεί να κλιμακώσει οποιοδήποτε χώρο και να τον αναβαθμίσει τόσο ποιοτικά όσο και αισθητικά αφού από μονότονος εξελίσσεται σε ένα χώρο με στυλ και κλάση.

Μαζί με την προστιθέμενη αξία του σπιτιού, αξίζει να σημειωθεί ότι το Carrara είναι ένα μάρμαρο εκπληκτικά χαμηλής συντήρησης και χρειάζεται μόνο περιοδική επανεξέταση για πιθανά γεμίσματα ανάλογα πάντα την χρήση και το περιβάλλον στο οποίο τοποθετείται.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις συντήρησης μαρμάρου διαθέσιμες, αλλά όσο θυμάστε πάντα ότι το μάρμαρο είναι ένα φυσικό υλικό που μπορεί να αντιδράσει στην επαφή με καθαριστικά που περιέχουν οξέα ή τρόφιμα και ποτά που επίσης ενδέχεται να αποτελούνται από όξινες ουσίες και φροντίζετε να τα αντιμετωπίζετε ανάλογα, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Ειδικότερα το μάρμαρο Carrara είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο το κτίριο στο οποίο ‘έχει εφαρμοστεί (ίσως και ακόμα περισσότερο!).

Εναλλακτικά υλικά όπως το κεραμικό και η πορσελάνη μπορεί να χρειαστεί να αντικαθίστανται κάθε 5 έως 10 χρόνια καθώς νέες βελτιωμένες εκδόσεις αντίστοιχων προϊόντων προστίθενται συνεχώς στην αγορά.

Κάθε κομμάτι του μαρμάρου Carrara είναι πρωτότυπο λόγω της οργανικής προέλευσης της πέτρας, του τρόπου σχηματισμού της και της ανάδυσής της στην επιφάνεια. Οι πλάκες που κόβονται από το ίδιο μπλοκ μπορεί να παρουσιάζουν το ίδιο μοτίβο, αλλά θα εξακολουθούν να έχουν μικρές διαφορές στο χρώμα και την αλληλουχία που παρουσιάζεται στο δίκτυο νεύρωσης που διαπερνά το μπλοκ, καθιστώντας κάθε πλάκα και κάθε πλακάκι από μάρμαρο Carrara μοναδικό. Σχεδόν σας δίνεται η εντύπωση ότι κατέχετε ένα μοναδικό έργο φυσικής τέχνης.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι όταν επιλέγετε μαζί μας ένα μάρμαρο από την Carrara, αποκτάτε ένα πολύ ιδιαίτερο και πολύτιμο αντικείμενο του οποίου η κυριότητα και αποκλειστικότητα είναι αναμφισβήτητη και δεν μπορεί να ανήκει ανήκει σε κάποιον άλλο εκτός από εσάς.

Το ήξερες ότι… οι ιταλικές πρακτικές εξόρυξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 15 έως 20 χρόνια όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Σήμερα, τα εγχώρια λατομεία πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες και και βρίσκονται υπό έντονο κυβερνητικό έλεγχο. Μαζί με αυτούς τους αυστηρούς κανονισμούς έρχονται και νέες πρακτικές πράσινης παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας 100% ανακυκλωμένων συστημάτων νερού που απαιτούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της λειτουργίας κοπής, καθώς και μειωμένη χρήση ενέργειας χάρη στην χρήση προηγμένων τεχνολογιών. Μαζί με την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών, πολλά παλαιά και πλέον ανενεργά λατομεία, έχουν μετατραπεί σε πάρκα, πράσινες εκτάσεις, λίμνες και εγκαταστάσεις αναψυχής.

Δεδομένου ότι το μάρμαρο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τώρα τα απόβλητα παραγωγής για άλλες κατασκευές, όπως το στρώσιμο ασφάλτινων οδών. Η τρέχουσες καινοτόμες έρευνες αιχμής φέρνουν στο προσκήνιο νέους τρόπους χρήσης της μαρμάρινης σκόνης στο τσιμέντο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αντοχής του. Εάν αυτή η τεχνική είναι επιτυχής, το μάρμαρο θα μπορούσε να μετατραπεί σε προϊόν μηδενικών αποβλήτων (zero waste).