Ιδιωτική Οικία Bάρκιζα

Οι τεράστιες γυάλινες επιφάνειες αφήνουν το φως να διαπεράσει κάθε σπιθαμή του εσωτερικού αυτής της οικείας και δημιουργούν αντίθεση με τον εμπνευσμένο από τα μεγαλοπρεπή κτήρια και μνημεία των ελληνιστικών χρόνων σκελετό της.

Το ζητούμενο οι εντυπωσιακές γυάλινες επιφάνειες που από μόνες τους εκθέτουν την ιδιωτικότητα και προκαλούν αμηχανία, να συνδυαστούν με την κατάλληλη πέτρα που επενδύοντας την τόσο στον εξωτερικό σκελετό όσο και όσο και το εσωτερικό των χώρων, να ικανοποιεί το όραμα του ιδιοκτήτη και το σχέδιο του αρχιτέκτονα που στόχο του έχει να αποδώσει στο οίκημα μια αρμονική στο σύνολό της μοντέρνα αισθητική.

Για την επένδυση των εξωτερικών χώρων επιλέχθηκαν ζεστά μάρμαρα Menia σε γήινους τόνους και διάφορες υφές, σχέδια και κοπές ανάλογα το πεδίο εφαρμογής (τοίχοι, μετώπες, δάπεδα κοκ).

Για τον εσωτερικό χώρο επιλέχθηκαν εντυπωσιακά σκούρα μάρμαρα της ποιότητας Emperador που “φυλακίζουν” το φως σε συνδυασμό με υπέροχες ανοικτόχρωμες πλάκες από Galala και γυαλισμένο τελείωμα που με την σειρά τους αντανακλούν το φως.

Η κυβιστική γεωμετρία των μεγάλων ενιαίων χώρων, η πομπώδης ελικοειδή σκάλα και οι στιβαρές στρογγυλές κολώνες αντανακλώνται στις μαρμάρινες επιφάνειες με το φυσικό και το τεχνητό φως να αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο. Οι σχεδιαστικές γραμμές αναδεικνύονται ιδανικά και το ζητούμενο ικανοποιείται κατά τον ιδανικότερο τρόπο.

Το μάρμαρο με την μοναδική ιδιότητα του γνήσιου και καθαρού φυσικού πετρώματος που διαθέτει, τοποθετείται καλλιτεχνημένο στον χώρο, αρχίζει να εκπέμπει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του και φέρνει το συνειδησιακό φορτίο που κουβαλά από τα έγκατα της γης μπροστά στα μάτια του ανθρώπου ο οποίος βιώνει εμπειρικά μια καθημερινότητα που τον τοποθετεί αβίαστα στον ρόλο του γοητευμένου θεατή.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία χώρων με τα χαρακτηριστικά ενός διαρκώς εξελισσόμενου έργου τέχνης. Εκεί όπου οι δομικές επιφάνειες αλληλεπιδρούν με το φως και τελικά με την ίδια την ζωή, η κατοίκηση γίνεται ιεροτελεστία, η ποιοτική απόλαυση αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο και η ζωή, νόημα.

 • Τοποθεσία

  Βάρκιζα

 • Εμβαδόν

  >300 m2

 • Μάρμαρα

  Menia, Galala, Emperador

 • Aρχιτέκτων

  Μαριλένα Τζουγανάκη